Emésztési panaszokat okoznak az édesítők
Emésztési panaszokat okoznak az édesítők
Minden korszaknak megvannak azok a tiltott alapanyagai, amelyek kapcsán az orvostudomány és az élelmezési szakemberek is azt hangoztatják, azokból csak módjából érdemes fogyasztani, de még jobb azokat elkerülni. Volt már tiltólistás a tojás, rákerült az inkább-ne-fogyasszunk-belőle felsorolásba a tej, majd kikerült onnan, néhányan viszont hiszik, hogy jobban érzik magukat állati eredetű tejtermékek fogyasztása nélkül. Manapság a fehér liszt és a fehércukor az, amelyekre azt mondják, szerencsésebb elkerülni őket, ha a szervezet egészséges működése és egyes betegségek elkerülése a cél.
De akkor mit fogyasszunk ezek helyett, különösen, ha valaki cukorbeteg, vagy inzulinrezisztenciában szenved, vagy egyszerűen csak szeretne egészséges testsúllyal és emésztéssel büszkélkedni. A fehér lisztre számos alternatíva létezik, amelyek sokkal rostgazdagabbak, a teljes kiőrlésű gabonákat javasolják a szakemberek, hogy alapanyagul szolgáljanak.
Nehezebb már dönteni, ha édesítőszert keresünk, amely megfelelő alternatíva lehet a fehércukorra. A szakemberek véleménye is megoszlik ugyanis abban, mi a szerencsésebb: ha valaki mértékkel fehér cukorral issza a kávéját, készíti a kedvenc ételét, vagy egy édesítőszert választ, legyen az mesterséges, vagy természetes változat. Abban egyetértés van, hogy az a legjobb, ha az összes lehetőség közül kizárjuk az aszpartámot, a szacharint, a szukralózt, a kristálycukrot, az agavét, a süvegcukrot és a kókuszcukrot, a melaszt, a juharszirupot, de ha a testsúly csökkentés a cél, akkor a mézet is. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy vannak olyan édesítőszerek, amelyek nem tesznek jót az emésztésnek, ezért tanácsos ezeket elkerülni. De biztos szükség van erre?
Sokan választják a nyírfacukrot (xilit), a sztíviát és az eritritret – ez a három legnépszerűbb és leginkább édesítőszer. Mindegyikre igaz, hogy természetes eredetű édesítőszer, és bármilyen formában megvásárolhatjuk. Nem emelik meg annyira a vércukorszintet, mint a fehércukor, viszont nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést és puffadást okozhatnak. Ennek oka az, hogy a xilit egy olyan cukorhelyettesítő, amely a cukoralkoholok csoportjába tartozik és az elfogyasztott mennyiség 20-25 százaléka szívódik fel. Hogy kinél, mekkora mennyiség okoz emésztési gondokat, nehéz lenne meghatározni, hiszen egyénenként változóak az emberek más emésztéssel, más anyagcserével. A szakember azt tanácsolja, hogy érdemes kísérletezni, és ha egy természetes édesítőszer gyomortáji panaszokat okoz, hagyjuk abba a fogyasztását, vagy csökkentsük le a mennyiségét és fokozatosan szoktassuk hozzá a szervezetünket.
Ugyanakkor vannak olyan édesítőszerek, amelyek egy friss tanulmány szerint tönkre teszik a bélflórákat és így káros hatással vannak a bélrendszer működésére. A Molecules című szaklap arra hivatkozva, hogy ezek a szerek úgynevezett genotoxikus hatásúak és elpusztítják a hasznos mikroorganizmusokat, nem ajánlják olyan üdítőitalok, diabetikus termékek fogyasztását, amelyekben aszpartám, szukralóz, szacharin, neotám, advantám és aceszulfám is előfordul.