Lisztérzékenység
Ha ezeket tapasztalja, lisztérzékeny lehet…
Egyes statisztikák szerint százból két embernél a liszt káros autoimmun folyamatokat indít el, a vékonybélben krónikus felszívódási zavarokat okoz. Sokszor azonban akár egy évig is eltarthat, ha nem megfelelő szakembert keresünk fel, mire kiderül, milyen betegség állhat a háttérben. A tudomány jelenlegi állása szerint genetikai okok miatt alakul ki, illetve immunológiai és környezeti hatások is szerepet játszhatnak.
A gluténérzékenység nem allergia, de ahhoz hasonló választ ad a szervezet a vékonybélben. A keletkező immunválasz hatására a tápanyagok felszívódása és emésztési minősége romlik, ez pedig alultápláltsághoz, vitaminhiányhoz, vérszegény állapothoz vezethet.
A cölikália bármelyik korosztályra jellemző, viszont másként jelentkezik egy felnőtt és másként egy gyermek esetében. A kicsiknél 14-18 hónapos korban jelenhetnek meg a tünetek, amikor megjelennek a glutén tartalmú táplálékok. A gyermek étvágytalan, fáj a hasa, hány, nyűgös. Mivel fejlődése elmaradhat, vitaminhiányosak és vérszegények lehetnek, azonnal cselekedni kell
A felnőttek között hasmenés, székrekedés egyaránt jelentkezhet és puffadás is gyanússá teheti, hogy valamelyik tápanyagra érzékenyek lehetünk, de a gyors, akaratlan fogyás és az állandósult fáradtság is együtt járhat vele. Ugyancsak felmerülhet a lisztérzékenység bőrkiütések megjelenése esetén, hajhullás, pikkelysömör, vérszegénység, menstruációs problémák, de akár meddőség is. Mivel sokféle tünettel járhat, sokszor egy hosszadalmas kivizsgálás végén, amikor már a páciens minden eredménye negatív lett, kezdenek gyanakodni a lisztérzékenységre.
Az, hogy kinél mennyire intenzíven és milyen gyakran jelentkeznek a tünetek, függ attól is, milyen gyakran és mekkora mennyiségben fogyasztott glutént. Jó hír azonban, hogy egy laborvizsgálat során gluténérzékenységre jellemző antitestek mutathatók ki a vérből és speciális étkezéssel jól lehet kezelni a betegséget. Sajnos ez azonban alapos odafigyelést jelent, még egyes alkoholok is tartalmaznak glutént (pl. whiskey, vodka, gin), de a karamell, a citromsav, a mustár, vagy éppen a rizstej sem szerepelhet az étkezésben – pedig ezekre talán nem is gondolnánk, hogy problémát okozhatnak. Bátran ehet, ihat azonban gyümölcsöket, zöldségeket, halakat, húsokat és tejtermékeket.
Ha fenti tüneteket észleli, keresse fel gasztroenterológusunkat Dr. Kőrösi Gézát, aki a szakorvosi konzultáció során vérvizsgálatot, bélboholy biopsziát és genetikai vizsgálatot rendelhet el, hogy kiderüljön, lisztérzékenység áll-e a panaszok hátterében. Időpontot IDE KATTINTVA tud foglalni!