Minden édesanyának legyen erős az immunrendszere!
Május első vasárnapján az édesanyákat, nagymamákat ünnepeljük, ezen a napon megköszönjük nekik, hogy életet adtak gyermekeiknek és felnevelték őket. Nem szabad elvitatni a többség elhivatottságát, önfeláldozását, hiszen egy átlag anya akár a csemetéje érdekében lemond a saját maga szükségleteiről is. Ezen az egy napon azonban szóljon minden róluk! De mit tehetnek az édesanyák, nagymamák azért, hogy minél tovább családjuk részesei lehessenek? Figyeljenek oda magukra, az egészségükre, és leginkább az immunrendszerükre, amely mindennek az alapja.
Az immunrendszer a szervezet védekező mechanizmusa, a szervezet „tűzfala”, amely megvédi azt a káros környezeti hatásoktól, baktériumoktól, fertőzésektől. Előfordul azonban, hogy nem képes ellátni ezt a védő szerepét, kialakítva ezzel számos betegséget a szervezeten belül. Sokan nem gondolják, hogy az immunrendszer helyes működése 70-80 százalékban az emésztésen múlik és a vastagbélben zajló folyamatok nagy részt vállalnak benne. Éppen ezért nagyon fontos, hogy hogyan táplálkozunk és milyen lehetőséget adunk a méreganyagok, felgyülemlett salakanyagok távozására.
Ha a vastagbélben megreked a bélsár, és nem tud kiürülni, táptalajt szolgáltatunk baktériumoknak, gombáknak, vagy egyéb parazitáknak, ezek pedig méreganyagokat termelhetnek. A bélrendszer megfelelő működése az emésztés egyik alapja, és ezzel együtt az egész szervezet egészségét elősegíti. Étkezés után a gyomor négy órán át emészt, a táplálék innen hat órára a vékonybélbe kerül, hét órát a vastagbélben és további hét órát a végbélben tölt. Emésztés során az elfogyasztott ételek értékes alkotóelemei a belekből felszívódnak, az emészthetetlen maradék pedig jó esetben széklet formájában távozik. Fontos tehát, mit fogyasztunk és mennyi időt tölt el az a szervezetünkben.
Ahhoz, hogy immunrendszerünk megfelelően működjön, függetlenül attól, hogy nők vagy férfiak vagyunk, életmódunkkal tehetünk a legtöbbet. Az egészséges, változatos, rostokban gazdag táplálkozás mindennek az alapja, többek között segíti a jó emésztést és a tápanyag felszívódást, illetve a salakanyagok kiürülését is. Az egészségtelen táplálkozás a nyirokrendszert is legyengíti, így a szervezet nem tud eléggé védekezni a fertőzésekkel szemben. A túlzottan zsíros étrend a fehérvérsejt-termelést csökkenti, a rengeteg állati fehérje fogyasztása pedig mindkét hatást kiváltja. Szakemberek szerint a zöldpaprika, a zöld tea fogyasztása, a fokhagyma, a mandula, a gyömbér, az ánizs és a csirkehúsleves mind olyan értékes forrás, amely segítheti az immunrendszer ellenálló képességét.
A táplálkozás mellett fontos a rendszeres testmozgás, a stresszhelyzetek minimálisra szorítása és a minőségi pihenés megélése.